Wat is de beste lactosevrije eiwitpoeder? Top 5 (Getest)

de beste lactosevrije eiwitpoeders en lactosevrije eiwitshakes

Wereldwijd zijn circa 65 procent van de volwassenen lactose-intolerant. In Nederland ligt dit percentage veel lager, maar toch zijn er nog genoeg mensen die het liefst een eiwitpoeder gebruiken die lactosevrij is.

Zo’n proteïne shake biedt namelijk meerdere voordelen, waarover je later in dit artikel meer leest. Ook leggen we uit wanneer een eiwitpoeder precies lactosevrij is.

Bekijk alvast in de onderstaande tabel wat de beste lactosevrije eiwitshakes zijn volgens onze test:

Dit zijn de 5 beste lactosevrije eiwitpoeders

Er zijn helaas niet extreem veel lactosevrije proteïne poeders. Toch vind je hieronder een paar eiwitshakes die we zeer goed vinden. 

Lactosevrij eiwitpoederBelangrijkste eigenschappenPrijs per dosering
1. XXL Nutrition Zero Lactose ProteinSuikervrije eiwitshake
– Weinig koolhydraten en vetten
– Verkrijgbaar in chocolade- en vanillesmaak   
€ 1,00
2. Pure Vegan Protein Shake– Bijna suikervrij
– Veganistisch
– Betaalbaar 
€ 0,50
3. Optimum Nutrition Hydro Whey– 30 gram proteïne per portie
– Duur
– Diverse smaken  
€ 2,13
4. Purasana Organic Vegan Protein Hennep– Hennep eiwitten
– Kleine verpakking
– 100 procent biologisch  
€ 1,65
5. XXL Nutrition Green ProteinGoedkope eiwitshake
– Eiwitten uit rijst, erwten en hennep
– Vegetarisch en veganistisch 
€ 0,68
*Prijs per dosering afhankelijk van verpakkingsgrootte.

Lactosevrij eiwitpoeder kopen: Aandachtspunten

Proteïne shakes bevatten over het algemeen zuivel en dus ook lactose. Er zijn echter gelukkig wel een paar eiwitpoeders die wel lactosevrij zijn. Ze bevatten dan eiwitten die uit bijvoorbeeld hennep, rijst en/of erwten zijn gemaakt.

Wil je zo’n lactosevrije eiwitshake kopen? Je kunt dan kiezen voor een van de vijf producten die we hierboven aanbevelen.

Er zijn echter ook nog meer geschikte lactosevrije proteïne poeders. Vergelijk ze met elkaar door op de volgende factoren te letten:

Eiwitbron 

Als de proteïne in de shake gemaakt is van dierlijke bronnen dan is het supplement niet geschikt voor mensen die lactose-intolerant zijn. Dit komt doordat deze stoffen over het algemeen wel lactose bevatten.

Kijk daarom dus naar de eiwitbron als je beslist een eiwitpoeder wilt kopen die lactosevrij is. Zo’n product bevat vaak eiwitten die gemaakt zijn van bijvoorbeeld hennep, sojabonen, erwten en rijst.

Deze ingrediënten zijn populair onder de fabrikanten en ook veel gebruikers zijn er fan van. Bovendien zijn ze hierdoor vaak ook biologische eiwitshakes.

Etiket 

Op het etiket staat natuurlijk de eiwitbron, maar het is ook belangrijk om hierop te letten omdat de fabrikanten vaak op de verpakking aangeven of de eiwitpoeder lactosevrij is of niet.

De merken zijn hier graag duidelijk over en adverteren dan ook expliciet met deze term op het etiket. Het zou echter kunnen dat de shakes alsnog geen lactose bevatten, maar dat dit niet duidelijk op de verpakking staat.

Lees daarom altijd het etiket voordat je een supplement koopt, hier wordt het in ieder geval wel duidelijk aangegeven. 

Dosering 

Je wilt een proteïne poeder natuurlijk gebruiken om je eiwitinname te verhogen. Het is dus belangrijk dat de shake een hoge dosering proteïne bevat.

Over het algemeen is 20 gram eiwitten per portie in principe voldoende, maar dit is ook direct het minimum.

Een poeder met minder proteïne is eigenlijk zonde van je geld. Hoe hoger de dosering is, hoe beter over het algemeen. Let hier dus zeker op voordat je een eiwitpoeder zonder lactose koopt. 

Wat zijn de voordelen van lactosevrij eiwitpoeder?

Inmiddels weet je waar je op moet letten als je een lactosevrije eiwitshake wilt kopen, maar waarom is dit überhaupt een goed idee?

Over het algemeen is zo’n supplement vooral een aanrader voor mensen die lactose-intolerant zijn of gevoelig zijn voor lactose.

Een proteïne poeder zonder lactose biedt al met al nog meer voordelen. Hieronder vind je ze:

  • Lactose-intolerantie: Het meest voor de hand liggende voordeel is dat mensen met lactose-intolerantie dit type eiwitpoeder kunnen gebruiken zonder de bijbehorende spijsverteringsproblemen, zoals buikpijn, gasvorming en diarree die vaak optreden bij de consumptie van lactosebevattende producten.
  • Veganistisch en vegetarisch: Lactosevrije proteïne poeders kunnen plantaardige eiwitbronnen bevatten, zoals erwten, rijst, hennep, of soja. Dit maakt ze geschikt voor veganisten en vegetariërs die geen dierlijke producten willen consumeren. Een vegan eiwitshake is dus vaak lactosevrij, al is dit niet altijd het geval.
  • Alternatief voor zuivel: Voor mensen die om welke reden dan ook zuivel vermijden (bijvoorbeeld vanwege lactose-intolerantie, veganisme of zuivelallergie), biedt lactosevrij eiwitpoeder een alternatieve bron van hoogwaardige eiwitten.
  • Verbeterde spijsvertering: Zelfs als iemand geen lactose-intolerantie heeft, kan het vermijden van lactose gunstig zijn voor de spijsvertering. Sommige mensen ervaren ongemak na het consumeren van lactose, zelfs als ze geen volledige intolerantie hebben. Ook dan vormt een eiwitshake zonder lactose dus een goede oplossing. 

Wanneer is een eiwitpoeder lactosevrij?

Lactose zit over het algemeen vooral in melkproducten, maar ook in andere voedingsmiddelen, medicijnen en supplementen vind je dit. Dit komt doordat melk vaak wordt gebruikt om een product meer smaak of volume te geven.

Dit geldt voor melk van koeien, maar ook van geiten-, paarden- en schapenmelk. Deze voedingsproducten zijn dus niet geschikt als je lactose-intolerant bent.

Al met al zorgt dit ervoor dat je veel melkproducten niet mag eten, anders kun je namelijk last krijgen van bijvoorbeeld buikpijn en diarree. 

Als een eiwitpoeder melk of eieren bevat, weet je dus zeker dat dit product niet lactosevrij is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de supplementen waar wei-eiwit of caseïne voor zijn gebruikt door de fabrikanten.

Gelukkig zijn er ook goede alternatieven voor deze ingrediënten die wel lactosevrij zijn. Dit zijn dan shakes die gemaakt zijn van niet-zuivelproducten.

Je hebt op dit vlak meerdere opties die in principe allemaal goed werken voor lactosevrije proteïne shakes.

Als een eiwitpoeder gemaakt is van bijvoorbeeld vleeseiwitten betekent dit dat de shake lactosevrij is. Dit zijn natuurlijk wel dierlijke producten, maar ze bevatten geen zuivel en daardoor ook geen lactose.

Andere geschikte eiwitbronnen die van nature geen eiwit bevatten, zijn onder meer zaden, planten, erwten, peulen en peulvruchten.

Je kunt ze als voeding innemen, maar het is ook mogelijk om shakes van deze ingrediënten te maken of te kopen.