Mag je eiwitshakes drinken tijdens je zwangerschap?

Gepubliceerd door Erwin op

mag je eiwitshakes tijdens je zwangerschap drinken

Je lichaam heeft tijdens je zwangerschap dagelijks 70 tot 100 gram eiwit nodig. Je kunt je dieet hierop aanpassen door bijvoorbeeld meer zuivel, gevogelte en rood vlees te eten.

Daarnaast kun je als je zwanger bent elke dag een eiwitshake drinken om genoeg proteïne binnen te krijgen, maar is dat überhaupt wel een goed idee? Het antwoord vind je in dit artikel.

Belangrijkste informatie 

Zwangere vrouwen moeten dus dagelijks veel proteïne binnenkrijgen, waar je voor kunt zorgen door een eiwitshake te nuttigen. De proteïne shakes moeten dan natuurlijk wel veilig zijn.

Gelukkig is een eiwitshake normaal gesproken niet ongezond, ook niet tijdens je zwangerschap. Toch kun je last krijgen van negatieve effecten als je te veel eiwitten en te weinig koolhydraten eet, wat kan gebeuren bij het gebruik van eiwitpoeders.

Dit onderzoek toont namelijk aan dat je dan een langzamer groeiende baby krijgt. Je kind heeft bovendien als volwassene een groter risico op een hoge bloeddruk.

We raden je daarom aan om voorzichtig te zijn met de eiwitshakes als je zwanger bent.

Het is bijvoorbeeld verstandig om eerst even contact op te nemen met je arts of verloskundige. Wellicht kunnen zij tips geven waardoor je op een risicoloze manier je eiwitinname kunt verhogen. 

Let op het etiket

Als je tijdens je zwangerschap toch graag een proteïne shake wilt gebruiken, is het belangrijk om het etiket te lezen voordat je een aankoop doet. Let bijvoorbeeld op het eiwitgehalte.

Dit moet per portie minstens 15 gram zijn, al is een dosering van 20 gram proteïne per dosering nog beter.

Kijk ook naar de eiwitbron, vooral als je geen dierlijke producten nuttigt. Koop dan een vegan eiwitshake waarbij de proteïne bijvoorbeeld uit rijst of erwten komt.

Als zwangere vrouw is het bovendien essentieel dat de poeder niet te veel koolhydraten en (toegevoegde) suikers bevat. Een eiwitshake zonder suiker is natuurlijk altijd beter.

Een hoog gehalte van deze voedingsstoffen kan namelijk zorgen voor onevenwichtigheden in de bloedsuikerspiegel en zwangerschapsdiabetes.

En let er uiteraard ook op dat het etiket eventueel wel of juist geen informatie bevat over zwangere vrouwen. Soms staat er specifiek op of het product hier juist wel óf niet geschikt voor is.

Conclusie

Het is dus in principe mogelijk om een eiwitshake te drinken als je zwanger bent. Zo’n proteïne poeder kan er zelfs voor zorgen dat je lichaam dagelijks genoeg eiwitten binnenkrijgt.

Toch kan het ook problemen opleveren, vooral als je te weinig koolhydraten en te veel proteïne inneemt. Je baby kan volgens onderzoeken dan langzamer groeien, terwijl je kind als volwassene ook een grotere kans op een hoge bloeddruk heeft.

Wees dus voorzichtig als je tijdens je zwangerschap eiwitshakes wilt drinken. Het is nog beter om je eiwitten uit je voeding te halen, zo krijg je namelijk ook nog andere belangrijke voedingsstoffen binnen.

Twijfel je of je er goed aan doet om een eiwitshake te drinken tijdens je zwangerschap in jouw persoonlijke situatie? Overleg dan eerst met een specialist/verloskundige of dit aan te raden is.


Categorieën: Advies

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *