Kun je een eiwitshake in de avond voor het slapen nemen?

Gepubliceerd door Erwin op

is een eiwitshake voor het slapen een goed idee

Als je in de avond sport, wil je mogelijk direct na je workout een eiwitshake drinken. Is dit echter wel een goed idee?

Je wilt immers alsnog wel goed kunnen slapen, dus de proteïne poeder moet je dan niet veel energie geven.

Al met al raden we je aan om normale eiwitshakes niet voor het slapen te drinken. Een verstandigere keuze is namelijk de caseïne shake. Hierover lees je in dit artikel meer. 

Dit moet je weten over een eiwitshake in de avond nemen

Je kunt in de avond dus het beste een proteïne shake die caseïne-eiwitten bevat drinken. Deze proteïne wordt langzaam door je lichaam verteert. Dit zorgt ervoor dat het langer in je lijf blijft.

Caseïne geeft gedurende de nacht dan ook geleidelijk aminozuren aan je spieren. Hierdoor zorgt de proteïne poeder ervoor dat je spieren zich herstellen en ook nog eens groeien, wat dus gebeurt terwijl je slaapt.

Zo’n eiwitshake zorgt niet alleen voor spieropbouw, maar kan ook nog eens spierafbraak tegengaan. Dit vindt normaliter ’s nachts plaats doordat je lichaam dan geen voedsel en dus ook geen eiwitten binnenkrijgt. 

Voordelen van een eiwitshake voor het slapen drinken

In principe hebben we nu al een paar voordelen genoemd van het nemen van een eiwitpoeder met caseïne in de avond. Toch levert het drinken van een eiwitshake voor het slapen nog meer pluspunten op:

  • Verbetert je uithoudingsvermogen: Dit onderzoek uit 2016 toont aan dat een proteïne shake voor het slapen de adaptieve respons van je skeletspieren bevordert. Dit heeft invloed op je uithoudingsvermogen voor weerstandstraining en intensieve workouts.
  • Versnelt je gewichtsverlies: Afvallen met shakes is volgens veel ervaringen zeker mogelijk. Ook daarom is het een goed idee om in de avond een proteïne shake te nuttigen. Je verbrandt zodoende tijdens je nachtrust calorieën, wat natuurlijk bijdraagt aan gewichtsverlies.

Heeft een proteïne shake invloed op je slaap?

Nee, al met al verbetert een eiwitpoeder je slaapkwaliteit en -duur niet. Dit blijkt namelijk uit dit onderzoek onder Australische atleten.

Op zich is dat geen probleem, vooral doordat je nachtrust ook niet slechter wordt als je in de avond een eiwitshake drinkt.

De studie concludeerde ook dat verder onderzoek nodig is om het effect van de eiwitinname in de avond op de slaapduur en -kwaliteit daadwerkelijk te bepalen. 

Conclusie

Een eiwitshake drinken in de avond is dus zeker een goed idee, al doe je er dan wel goed aan om te kiezen voor een caseïne proteïne poeder.

Deze eiwitbron geeft gedurende de hele nacht proteïne af, waar je lichaam veel baat bij heeft. Dit geldt vooral voor je spieren.

Het herstel gaat hierdoor bijvoorbeeld beter, terwijl de caseïne-eiwitten ook spierafbraak verminderen.


Categorieën: Advies

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *