Zijn eiwitshakes echt slecht voor je darmen?

Gepubliceerd door Erwin op

zijn eiwitshakes slecht voor je darmen

Als je regelmatig in de sportschool bent, is de kans groot dat je ooit hebt gehoord dat een eiwitshake slecht voor je darmen is.

Is dit een mythe of helaas de waarheid? Nou, een proteïne poeder kan wel een negatieve invloed hebben op je darmgezondheid, maar hoe slecht dit is, weten we helaas nog niet echt.

Dit hangt bovendien van de eiwitpoeder af, waarover meer in dit artikel.

Belangrijke informatie

Het drinken van een eiwitshake kan dus slecht voor je darmen zijn. Dit is vooral het geval als je een proteïne poeder met wei-eiwitten gebruikt.

Als je lactose-intolerant bent, kan zo’n eiwitshake er bijvoorbeeld voor zorgen dat je veel scheten laat.

Daarnaast kunnen de drankjes bij chronisch gebruik bovendien je darmmicrobioom negatief beïnvloeden. Dit blijkt uit dit onderzoek van onder meer Diego Moreno-Pérez. 

Invloed van proteïne shakes op je darmmicrobioom

We weten door het eerder genoemde wetenschappelijke onderzoek dat de consumptie van dierlijke eiwitpoeders negatieve invloed kan hebben op het darmmicrobioom.

De wetenschappers onderzochten hoe een mengsel van wei-eiwitisolaat en rundvleeshydrolysaat bepaalde aspecten van het darmmicrobioom beïnvloedde, zoals de concentraties van metabolieten, de pH en de overvloed aan bepaalde soorten microbiota.

Wat hebben ze gevonden dan?

Vergeleken met de controlegroep vertoonde de groep die het eiwitsupplement kreeg een lichte afname in de hoeveelheid van bepaalde probiotische bacteriën, zoals Roseburia, Blautia en Bifidobacterium longum.

Er is meer onderzoek nodig om de impact van deze effecten te kunnen weten. Een ingewikkeld verhaaltje dus.

Andere redenen waardoor eiwitshakes mogelijk slecht zijn voor je darmen

Er zijn echter nog meer potentiële redenen waardoor je last van je darmen kunt krijgen na het drinken van een proteïne shake:

  • Je bent lactose-intolerant en hebt een proteïne poeder van zuiveleiwitten gebruikt. Je laat dan vaak scheten na de eiwitshake en hebt ook buikpijn. Kies in dit geval een lactosevrije variant.
  • Als je eiwitpoeder kunstmatige zoetstoffen bevat, kan dit ook slecht voor je darmen zijn.
  • Een overconsumptie van proteïne kan bovendien voor diarree en constipatie zorgen, dus wees op dit vlak voorzichtig bij het drinken van proteïne poeders.

Samenvatting

Het nuttigen van een eiwitshake kan dus slecht voor je darmen zijn. Dit komt vooral doordat de hoeveelheid van sommige probiotische bacteriën afneemt door de proteïne poeders te gebruiken.

Daarnaast kunnen ook mensen met lactose-intolerantie klachten ervaren, wat alleen het geval is als het supplement zuivelproteïnen bevat.

Zo’n eiwitshake levert bij deze groep gevolgen als scheten en buikpijn op. Een erwten eiwitshake voorkomt bijvoorbeeld vaak dit probleem.

Drink bovendien niet te veel proteïnesupplementen, dit kan ook negatieve effecten op je darmgezondheid hebben.

Uiteraard verschilt dit per persoon of je er last van krijgt of niet. Maar wees er dus bewust van dat als je eiwitshakes drinkt en je hebt met regelmaat buikpijn, dat dit best wel eens de oorzaak zou kunnen zijn.

Je hoeft dan niet direct te stoppen met het drinken van proteïne shakes. Maar probeer eerst een andere variant uit. Helpt dat ook niet? Dan is het misschien toch verstandig om de eiwitshakes links te laten liggen.


Categorieën: Advies

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *