Biologisch eiwitpoeder kopen? Bekijk de Top 5

de beste biologische eiwitpoeders

De meeste eiwitshakes zijn niet geschikt als je het liefst alleen maar biologische producten gebruikt. Toch zijn er gelukkig een paar poeders die wel goed bij deze levensstijl passen.

In dit artikel noemen we daarom wat de beste biologische eiwitpoeders zijn, maar ook waardoor een proteïne shake überhaupt gezien wordt als biologisch.

We leggen je ook uit wat de beste eiwitbronnen voor biologische proteïne poeders zijn, aangezien ze over het algemeen geen wei-eiwitten of caseïne bevatten.

Dit zijn de 5 beste biologische eiwitshakes  

Wil je weten wat de beste biologische eiwitshakes zijn?

Lees dan snel verder, want hieronder noemen we de top 5 beste biologische eiwitpoeders:

Biologisch eiwitpoederBelangrijkste eigenschappenPrijs per dosering
1. XXL Nutrition Green Protein– Verkrijgbaar als sample
– Chocolade, vanille of elderberry & strawberry
– Geschikt voor mensen met ei-, soja-, gluten- of lactose-intolerantie
€ 0,68
2. Body & Fit Erwten Eiwit Biologisch– 80 procent eiwit
– Laag in suiker en vetten
– Bevat geen onnodige toevoegingen 
€ 0,70
3. Mattisson Biologische Hennep Proteïne– Veel eiwitten
– Kan gemengd worden met smoothie, water en vruchtensap
– Bevat geen gluten en is lactosevrij
€ 1,15
4. Purasana Vegan Protein Poeder Rijst– 80 procent proteïne
– Gemaakt van rijst
– Verpakking is recyclebaar 
€ 1,36
5. XXL Nutrition Clear Vegan Protein– Citroenappel smaak
– 66 procent eiwit
– Weinig calorieën 
€ 1,38
*Prijs per dosering afhankelijk van verpakkingsgrootte.

Aandachtspunten bij de aanschaf

Als je een eiwitpoeder wilt kopen die biologisch is, zijn er een paar aandachtspunten die van belang zijn.

In onze tabel vind je al 5 goede eiwitshakes die biologisch zijn, maar er zijn in principe nog veel meer goede opties.

Wil je daarom zelf de producten met elkaar vergelijken zodat je mogelijk een proteïne poeder vindt die nog beter bij je wensen en voorkeuren past?

Houd rekening met de onderstaande factoren:

Keurmerk 

Het is een goed idee om te controleren of de proteïne shake voorzien is van een officieel biologisch keurmerk.

Veel landen maken namelijk gebruik van een specifiek label waarmee de fabrikanten aan kunnen tonen dat hun producten daadwerkelijk biologisch zijn.

Hiervoor moeten ze uiteraard voldoen aan diverse normen. Het EU Organic keurmerk wordt gebruikt in de Europese Unie, dit is dus een van de bekendste keurmerken die we in ons land hebben.

Als je een eiwitpoeder met dit label ziet, weet je dus zeker dat dit supplement biologisch is. 

Eiwitbron 

Daarnaast is het ook verstandig om naar de bron van het eiwit te kijken. Hiervoor moet je het etiket op de verpakking van de proteïne poeder goed doornemen.

Biologische eiwitshakes bevatten niet de normale ingrediënten, wei-eiwit vind je hier bijvoorbeeld niet in.

In plaats daarvan zijn de proteïnen die in deze shakes zitten juist gemaakt van plantaardige bronnen. Voorbeelden hiervan zijn rijst en erwten. Vaak ook een vegan eiwitshake dus.

Ook eiwitten die vervaardigd zijn van onder meer quinoa, hennep en soja zijn populair onder fabrikanten van biologische eiwitpoeders. Het is belangrijk om hiernaar te kijken als je allergieën hebt.

De eiwitbron moet bovendien ook passen bij je dieetvoorkeuren.

Ingrediënten 

We raden je bovendien aan om de lijst met de ingrediënten te bekijken voordat je een biologische proteïne shake koopt.

Dit is een goed idee omdat je er zo voor kunt zorgen dat er geen kunstmatige toevoegingen in de poeder zit.

Ook synthetische zoetstoffen en conserveringsmiddelen moet je vermijden. Biologische eiwitpoeders moeten daarnaast beslist vrij zijn van genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s) en kunstmatige chemicaliën.

Als ze wel deze stofjes bevatten, zijn ze namelijk vaak slecht voor je gezondheid. Daarvoor gebruik je zo’n supplement uiteraard niet, dus daarom moet je ze dan beslist links laten liggen.

Aminozuren

Voordat je een eiwitpoeder koopt die biologisch is, moet je eigenlijk ook naar het aminozuurprofiel van de shakes kijken.

Als de eiwitbron die de fabrikant heeft gebruikt goed is, moet deze in principe alle belangrijke aminozuren bevatten in een goede dosering.

Dit is belangrijk voor een evenwichtige voeding, vooral omdat ze een goede invloed hebben op je gezondheid.

Prijs

Biologische eiwitpoeders zijn vaak duurder dan de normale proteïne shakes. Het is daarom belangrijk om naar de prijs te kijken tijdens je zoektocht.

Dit is al helemaal het geval als je een bepaald budget in gedachten hebt.

Het fijne van de webshops is dat je het assortiment kunt filteren waardoor je je maximumbedrag kunt aangeven.

Hierdoor zie je dan alleen maar de eiwitshakes die in je budget vallen. Let overigens niet volledig op prijs, want de kwaliteit is ook belangrijk. Je wilt immers geen spijt krijgen van je aankoop.

Natuurlijk is het wel mooi meegenomen als je een geschikte én goedkope eiwitshake kunt vinden.

Wat maakt een eiwitpoeder biologisch?

Biologisch heeft diverse betekenissen, dit hangt van de context af. In het algemeen verwijst het naar methoden en praktijken die gericht zijn op het minimaliseren van negatieve milieu-impact en het bevorderen van duurzaamheid.

Als je specifiek kijkt naar biologisch eiwitpoeder, kan dit verschillende aspecten omvatten: 

 • Duurzame productiemethoden: Als de fabrikant van een eiwitpoeder duurzame methoden gebruikt bij het produceren, is het supplement vaak biologisch.  Dit kan onder meer betrekking hebben op energie-efficiëntie, afvalminimalisatie en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.
 • Biologisch geteelde ingrediënten: Ook de gebruikte stoffen kunnen bijdragen aan hoe biologisch een proteïne shake is. De ingrediënten moeten hiervoor op een biologische manier geteeld zijn. Dit betekent dat de gebruikte planten, zoals de granen of peulvruchten waaruit het eiwit wordt gehaald, zijn verbouwd zonder het gebruik van synthetische pesticiden, herbiciden en kunstmest.
 • Dierenwelzijn: Veel eiwitpoeders zijn afkomstig van dierlijke bronnen, wei-eiwit en caseïne zijn hier voorbeelden van. Als een biologische shake hiervan gemaakt is, verwijst dit vaak naar het gebruik van melk van dieren die grootgebracht zijn volgens biologische normen. Dit houdt dus eigenlijk in dat de dieren betere leefomstandigheden hebben.
 • Geen GGO’s: GGO staat voor genetisch gemodificeerd organisme. Veel biologische proteïne poeders worden gebruikt zonder het gebruik van deze middeltjes. De shakes kunnen dan dus vervaardigd zijn uit planten die niet genetisch gemodificeerd zijn. 

Het is belangrijk op te merken dat biologisch niet noodzakelijkerwijs betekent dat een product automatisch gezonder is.

Het benadrukt vooral de duurzaamheid van de productie en de impact ervan op het milieu.

Bij het kiezen van biologisch eiwitpoeder is het daarom belangrijk om ook andere voedingsfactoren en je persoonlijke behoeften in overweging te nemen.

Wat zijn de beste eiwitbronnen voor biologische proteïne shakes?

Biologische eiwitshakes zijn gemaakt van ingrediënten die over het algemeen biologisch geteeld zijn, maar wei-eiwit en caseïne worden bijvoorbeeld bijna nooit gebruikt.

Er zijn diverse eiwitbronnen die wel geschikt zijn voor de biologische proteïne poeders. Hieronder noemen we een paar goede voorbeelden:

 • Rijst: Eiwitshakes die gemaakt zijn van rijst zijn vooral geschikt voor mensen die allergisch zijn voor bijvoorbeeld soja, gluten en/of zuivel. Rijsteiwitten hebben echter wel een groot nadeel. Ze bevatten namelijk niet alle belangrijke aminozuren in voldoende hoeveelheden. Het is daarom verstandig om een proteïne poeder van rijst te combineren met meer eiwitbronnen.
 • Erwten: Ook proteïne van erwten wordt vaak gebruikt in biologische eiwitpoeders. Deze bron bevat alle essentiële aminozuren en is ook nog eens goed verteerbaar. Een proteïne shake van erwten bevat bovendien niet de veelvoorkomende allergenen.
 • Quinoa: Quinoa is een populaire superfood. Dit volkoren graan wordt ook veel ingezet als eiwitbron in een biologische proteïne shake. Het bevat alle negen essentiële aminozuren en is rijk aan voedingsstoffen zoals ijzer, magnesium en vezels.
 • Hennepzaad: Hennepzaden bevatten alle essentiële aminozuren. Hierdoor zijn ze populair onder fabrikanten van eiwitpoeders. Dit komt ook doordat hennepzaad veel omega-3 vetzuren en vezels bevat. 
 • Chiazaad: Chiazaad bevat veel eiwitten, maar ook nog omega-3 vetzuren en vezels. Proteïne van chiazaad wordt soms aan biologische proteïne poeders toegevoegd om de voedingswaarde te verhogen.
 • Sacha Inchi: Dit zaad komt uit Zuid-Amerika en is voorzien van de belangrijkste aminozuren. Daarnaast bevat Sacha Inchi ook nog eens veel omega-3 vetzuren.
 • Spirulina: Deze alg heeft een blauwgroene kleur, waar Spirulina om bekend staat. Daarnaast is dit potentiële ingrediënt van biologische eiwitshakes rijk aan eiwitten, omega-3 vetzuren en vezels.